Šta je sindrom propusnih creva i kako nasteje?

Sindrom propusnih creva je stanje sa kojim se milioni ljudi bore, a  da toga nisu  ni svesni! Ovo stanje ne utiče samo na probavni system, već može dovesti do mnogih drugih zdravstvenih tegoba i stanja.

Mnoga istraživanja su dokazala da propusna creva mogu biti uzrok alergija na hranu, bolova u zglobovima, poremeća štitne žlezde, usporenog metabolizma i mnogih drugih autoimunih bolesti.

Šta je je u stvari sindrom propusnih creva?

Zamislite sluzokožu vašeg digestivnog trakta kao “mrežu” sa izuzetno malim rupama koje propuštaju samo određene supstance koje su dobre za vas. Zdrava sluzokoža creva sprečava velike čestice da prođu u krvotok kako nebi oštetile vaš organizam.

Creva će postati propusna kada se “mreža” u digestivnom traktu ošteti. Ta oštećenja su u stvari rupice kroz koje mogu da prođu čestice koji inače nebi trebalo da prolaze u krvotok. Tu spadaju različiti nerazloženi proteini, lose bakterije, čestice nesvarene hrane. Sve ovo dovodi do imunološke reakcije i do različitih upala u telu.

Simptomi koje propusna creva mogu da izazovu: nadimanje, osetljivost na hranu, poremećaj rada štitne žlezde, umor, bol u zglobovima, glavobolje, problemi sa kožom, gojaznost….

Najčešći znaci da možda imate propusna creva je da imate višestruku osetljivost na hranu. Delimično svareni proteini i masti mogu da prodru kroz crevnu sluzokožu i uđu u vaš krvotok, što će izazvati alergijski odgovor.

Ova reakcija ne znači da ćete će vam izaći osip po celom telu, ali može dovesti do nekog od pomenutih simptoma.

Šta ukoliko su vam creva hronično propusna?

Ako se ne popravi, ovo stanje može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema kao što su inflamatorna bolest creva, IBS, artritis, ekcem, psorijaza, depresija, anksioznost, migrenske glavobolje, bol u mišićima, hronični umor…

Postoji veliki broj dokaza koji ukazuju na povezanost autoimunih bolesti sa propusnim crevima, uključujući i dijabetes. (Journal of Diabetes).

Još jedan problem koji može izazvati ovaj sindrom je malapsorpcija vitalnih materija (vitamini, minerali…). To znači da creva nisu u mogućnosti da apsorbuju vitamine, minerale, masti, proteine, ugljene hidrate na pravilan način. Do toga dolazi jer je sluzokoža creva toliko oštećena i ima oslabljenu funkciju.

Koji su uzroci propusnih creva?

Postoje 4 glavna uzroka:

Loša ishrana

Hroničan stres

Preopterećenje toksinima

Bakterijska neravnoteža

Najčešći sastojci hrane koji mogu oštetiti vašu crevnu sluznicu su proteini koji se nalaze u neproklijalim žitaricama, šećer, GMO proizvodi i konvencionalni mlečni proizvodi.

Problem sa neproklijalim žitaricama je što sadrže velike količine blokatora hranljivih materija zvanih fitati i lektini. Lektini su proteini koji vezuju šećer i deluju kao prirodni odbrambeni sistem za biljke. Lektini biljke štite od spoljnih napadača kao što su buđ i paraziti. Lektini su dobri za biljke, ali su veoma loši za vase telo!

Vaša probavna sluzokoža je prekrivena ćelijama koje sadrže šećer koje pomažu u razgradnji hrane. Lektini  se kače na sluzokožu, oštećuju creva i izazivaju upalu.

Lektini i hrana koja uzrokuje curenje creva.

Lektini se nalaze u mnogim namirnicama, ne samo u žitaricama. Ako se konzumiraju u manjim količinama, vaše telo će moći da se izbori sa njima. Ali ako unosite često hranu koja sadrži velike količine lektina, poput pšenice, pirinča, pira i soje može doći do oštećenja sluzokože creva.

Klijanje i fermentacija žitarica smanjuje fitate i lektine i čini ovu hranu lakšom za varenje.

GMO i hibridizovana hrana obično imaju najviše lektina jer su modifikovani da se bore protiv insekata!

Takođe, žitarice koje sadrže gluten mogu oštetiti vašu crevnu sluzokožu i izazvati propusnost creva.

Dakle, dok radite na izlečenju, nebi trebalo da unosite žitarice, posebno one koje sadrže gluten.

Kada vam creva budu zdrava, možete povremeno dodati fermentisana i proklijala zrna žitarica.

Konvencionalno kravlje mleko je još jedna hrana koja može izazvati propusnost creva. Komponenta mlečnih proizvoda koja će štetiti vašim crevima je protein kazein. Pored toga,  proces pasterizacije će uništiti vitalne enzime, i iz tog razloga šećeri poput laktoze postaju veoma teški za varenje.

Ukoliko želite da jedete mlečne proizvode, kupujete samo sirove mlečne proizvode od: krave, koze, ovce.

Šećer je još jedna supstanca koja će rezoriti vaš digestivni sistem. Šećerom se hrane kvasci, kandida i loše bakterije koje će dodatno oštetiti vaša creva. Loše bakterije zapravo stvaraju toksine zvane egzotoksini koji oštećuju zdrave ćelije i mogu da probuše vaš crevni zid.

Drugi faktori koji uzrokuju curenje creva

Disbioza – Jedan od vodećih uzroka propusnosti creva je stanje koje se zove disbioza, što znači neravnoteža između korisnih i štetnih bakterija u vašim crevima.  Preterana upotreba antibiotika, voda iz slavine obogaćena hlorom i fluorom kao i nedostatak hrane bogate probioticima doprinose ovoj neravnoteži dobrih i loših bakterija.

Hroničan stres – Hronični stres vremenom slabi vaš imunitet, što vam onemogućava da se borite protiv loših bakterija i virusa koji dovode do upala i do propusnih. Da biste smanjili stress potrebno je da obratite pažnju na vašu organizaciju. Treba u toku nedelje nađete jedan dan za odmor, da spavate redovno, da ste fizički aktivni i da se družite sa pozitivnim ljudima.

Toksini – Najjači toksini koji uzazivaju propusnost creva su: antibiotici, pesticidi, voda iz slavine, aspirin i NSAID.

Pročitajte još