Celulit – kako nastaje i kako da ga se rešim?

Ovo je doba godine kada svi počnemo da razmišaljamo o celulitu, i kada želimo što brže da ga se rešimo. Celulit može da se javi i kod muškaraca i kod žena, ali češće kod žena, zbog različite distribucije masti, mišića i vezivnog tkiva. To je stanje kože koje je uzrokovano prekomernim skladištenjem masti u masnom tkivu, koje vrši značajan pritisak na okolno tkivo kože i stvara nepravilan izgled.

Uzroci celulita mogu biti različiti: hormonski faktori, genetske predispozicije i loš način ishrane.  

Celulit nastaje onog momenta kada dodje do oštećenja mikrocirkulacije u potkožnom tkivu.  Vezivno tkivo sitnih krvnih sudova postaje propusno i tečnost se izliva u međućelijski prostor zbog čega kiseonik i hranljive materije ne dolaze u masne ćelije, što dovodi do nagomilavanja štetnih materija.

Logično je da, ako se dotok krvi u vezivno tkivo ispod kože smanjuje, dolazi do manjka kiseonika. Ukoliko postoji manje kiseonika, teže se sagorevaju masti i manje se proizvodi kolagen!

Uzroci nastajanja celulita:

Hronična inflamacija koja izaziva oštećenje vezivnog tkiva sitnih krvnih sudova.

Hormonska neravnoteža kao što su problemi sa insulinom, kortizolom i estrogenom.

Geni koje nosimo određuju brzinu našeg metabolizma i kao i predispozicije koje imamo za raspodelu masti u organizmu.

Nezdrave masti, ugljeni hidrat i soli, premalo vlakana i antioksidanasa  dovode do veće količine celulita.

Kako se rešiti celulita?

Postoje prirodni načini kako da se rešite celulita. Sigurno vam je poznato da redovno vežbanje i odgovarajuća ishrana mogu pomoći u smanjenu celulita. Konzumiranje antiinflamatornih namirnica, dovoljno tečnosti, zdrava ishrana i redovno vežbanje.  

Ishrana neprerađenom i celovitom hranom, kao i redovno vežbanje apsolutno će pomoći da se smanji količina vašeg celulita, ali postoje neke namirnice koje zauzimaju prvo mesto u ovoj borbi:

Ananas: Ovo neverovatno voće sadrži bromelain, antiinflamatorno sredstvo koje pomaže u smanjenju celulita jačajući metabolizam masnih ćelija!

Zeleni čaj:  Dve čaše ovog napitka dnavno pomoći će vam u smanjenju masnog tkiva.

Grepfrut: Zbog svoje sposobnosti sagorevanja masti, ovo citrusno voće može pomoći vašoj koži da izgleda glatko i blistavo. Takođe pomaže u izgradnji kolagena koji je od suštinske važnosti u borbi protiv celulita.

Limun: Zbog vitamina C, odličan  je kada je u pitanju sagorevanje masti.

Cvekla: Sadrži likopen i vitamin E, i odlična je u proizvodnji kolagena.

Koren kurkume: Bilo da ga koristite kao žačin ili čaj, ova namirnica će povećati vašu cirkulaciju, pokrenuti razgradnju celulita i smanjiti nadutost.

Beli luk: Povećava cirkulaciju i ima antiinflamatorno svojstvo.

Chia semenke: Pomoći će vam da očistite telo od toksina.  

Vitamin A: Kroz više studija je dokazano da se vitamin A uspešno bori sa celulitom i povećava elastičnost kože.

Kofein: Zbog svoje lipolitičke sposobnosti (sposobnost razgradnje masti), kofein se sa pravom nalazi u mnogim kremama protiv celulita.

Sutra ne zaboravite – činija ananasa, činija grejpa, 2 zelena čaja, chia pudding i borba sa celulitom može da počne. Neće vam biti teško!

Pročitajte još