Za sve koji imaju celijakiju ili intoleranciju na gluten, ovaj recept za hleb je idealan. Lagano i brzo se priprema, izuzetno je hranljiv! Ukoliko uvrstite ovaj hleb u svakodnevnu upotrebu, pomoći će vam da regulišete telesnu masu i insulinsku rezistenciju. Sastojci ovog hleba :
Heljda je odlična za osobe koje imaju insulinsku rezistenciju ili dijabetes, čuva krvne sudove…
Laneno seme je izuzetno bogato omega 3 masnim kiselinama, mineralima, vitaminima B grupe…
Susam koji usporava starenje, bogat je kalcijujumom, uništava slobodne radikale u otganozmu…
Proso je bogat fosforom koji je zaslužan za izgradnju kostiju, kao i za rast i obnovu ćelija, takođe je dobar kod anemije i nadoknade gvožđa.
Chia semenke su bogate esencijalnim mineralima, antioksidansima, vitaminima…
Kinoa je bogata proteinima, mineralima, vitaminima. Pomaže u regulisanju telesne težine, holesterola krvnog pritiska…
Ukatko ste pročitali koji su to glavni sastojci ovog domaćeg zdravog hleba.
Recept: HLEB OD HELJDINOG BRAŠNA I SEMENKI
Potrebni sastojci:
- 100 gr izmešanih semenki koje su usitnjene u nutribulitu (lan,susam,chia,kinoa,proso)
- 220 gr heljdinog brašna (može od celog zrna ili meko brašno bez opne. Ja koristim brašno od heljde bez opne)
- kašičica soli
- 250 ml gazirane mineralne vode (ja koristim Mg Mivela mineralnu gaziranu vodu zbog magnezijuma koji ona prirodno sadrži u sebi)
- pola kašičice sode bikarbone (ili prašak za pecivo)
- 3 kašike susamovog ili maslinovog ulja
- suncokretove semenke i golice za posipanje
Priprema:
Izmešati lan, susam, chia semenke, proso i kinou, sipati 100 gr mešavine u secka i dobro isitniti, preliti sa 150 ml vode i ostaviti preko noći. Ujutro usuti brašno u posudu, dodati so, sodu bikarbonu (prašak za pecivo), semenke, gaziranu mineralnu vodu i ulje i sve dobro sjediniti. Izliti u pleh, posuti suncokretovim semenkama i golicom i peći na 200 stepeni 50-60 minuta. Zavisi od rerne i kakav hleb volite