Otkrijte neverovatne benefite kokosovog ulja!

Iako je kokosovo ulje u poslednjih nekoliko godina suočeno sa netačnim predstavljanjem kao “smrtonosna zasićena mast”, ono još uvek ne dobija punu zasluženu pažnju! Kokosovo ulje nije samo “dobra” mast, već je i izuzetno lekovito sredstvo sa mnogobrojnim koristima za naše zdravlje.

Evo nekoliko primera terapijskih svojstava ovog “dobre” zasićene masti:

 • Sagorevanje masti: Ironicno, zar ne? Zasićena mast koja ubrzava gubitak masnoće sa stomaka (najopasnijeg tipa masti). Postoje dve ozbiljne studije na ljudima koje pokazuju da samo dve kašike dnevno (30 ml), kako kod muškaraca tako i kod žena, mogu doprineti u smanjenju masnoće sa stomaka u roku od 1-3 meseca.
 • Poboljšanje moždane funkcije: Čuvena studija objavljena 2006. godine u časopisu Neurobiology of Aging pokazala je da primena triglicerida srednjeg lanca (kojih najviše ima u kokosovom ulju) kod 20 osoba sa Alchajmerovom bolešću ili blagim kognitivnim poremećajem dovodi do značajnog povećanja ketonskih tela (samo 90 minuta nakon tretmana), što je povezano sa merljivim poboljšanjem kognitivnih funkcija kod onih sa manje ozbiljnim oštećenjem kognitivnih funkcija.
 • Zarastanje rana: Kokos se koristi za zarastanje rana od davnina. Tri identifikovana mehanizma iza ovih lekovitih efekata su ubrzavanje reepitelizacije, poboljšanje aktivnosti antioksidativnih enzima i stimulacija stvaranja kolagena u oštećenom tkivu. Kokosovo ulje je čak pokazalo sinergijsko delovanje sa tradicionalnim tretmanima, poput srebro-sulfadiazina, u ubrzavanju zarastanja opekotina.
 • Alternativa za NSAID lekove (nesteroidni antiinflamatorni lekovi): Kokosovo ulje je pokazalo antiinflamatorno i analgetsko dejstvo i pomaže kod snižavanja povišene telesne temperature.
 • Antiulcerozna aktivnost: Interesantno je da je kokosovo mleko (koje sadrži komponente kokosovog ulja) pokazalo istu efikasnost kao konvencionalni lek sukralfat kao sredstvo protiv ulcera povezanih sa NSAID lekovima.
 • Antigljivično dejstvo: Godine 2004. je izloženo 52 izolata vrsta Candida kokosovom ulju. Najpoznatiji oblik, Candida albicans, pokazao je najveću osetljivost. Istraživači su primetili: “Kokosovo ulje treba koristiti u tretmanu gljivičnih infekcija, s obzirom na sve veći broj Candida vrsta koje razvijaju otpornost na lekove.”
 • Povećanje nivoa testosterona: Kokosovo ulje je smanjilo oksidativni stres u testisima pacova, rezultirajući značajno većim nivoima testosterona.
 • Smanjenje otoka prostate: Kokosovo ulje je smanjilo benigne promene prostate izazvane testosteronom kod pacova.
 • Poboljšanje lipidnog profila: Kokosovo ulje dosledno poboljšava odnos LDL:HDL holesterola kod onih koji ga konzumiraju. S obzirom na ovaj efekat, kokosovo ulje više ne može biti odbačeno kao “ta zasićena mast koja zapušava arterije”.
 • Bolja apsorpcija nutrijenata rastvorljivih u mastima: Kokosovo ulje je pokazalo veću efikasnost od suncokretovog ulja u apsorpciji karotenoida iz paradajza.
 • Zdravlje kostiju: Kokosovo ulje je pokazalo smanjenje oksidativnog stresa u kostima, što može sprečiti strukturalna oštećenja kod osteoporoze.
 • Zaštita od sunca: Kokosovo ulje je pokazalo sposobnost blokiranja 30% UV zraka. Važno je napomenuti da ovo ima dobro dejstvo jer UVA zraci oštećuju kožu, dok su UVB zraci vrlo korisni (kada je izlaganje umereno).
 • Zaštita od insekata: Nevjerovatno, kokosovo ulje je pokazalo veću efikasnost od mnogih komercijalnih sredstava kada je reč o odbijanju insekata.

Kada govorimo o kokosovom ulju, posmatramo samo jedan deo neverovatne kokosove palme. Svaka komponenta, uključujući vlakna iz kore kokosa, kokosov protein i kokosovu vodu, ima potvrđene terapijske primene u eksperimentima.

Pročitajte još