Avokado, trend ili izvor zdravlja?

Postoji puno razloga zbog kojih biste trebali da uvrstite avokado u svoj doručak ili u proteinski šejk. Pored toga što je ukusan, avokado je odličan energetski dodatak, dobar izvor masti, pomeže kod mršavljenja, poboljšava performance kod sportista.

Avokado predstavlja zdrav izvor masti i esencijalnih hranljivih materija. Nekada su se izbegavale masti, i tada su se zdrave masti poput avokada, poistovećavale sa čipsom. Trendovi se polako menjaju, i zdrave masti dobijaju svoje zasluženo mesto u svakodnevnoj ishrani.

Avokado je veoma zdrav za srce.

Lako svarljiv i služi kao idealan izvor goriva usred treninga ili takmičenja kada je sportisti potrebna brza doza energije da održi snagu, izdržljivost i ukupne performanse.

Avokado stimuliše centar za zadovoljstvo u mozgu. Obezbeđuje zdravu dozu masti i aktivira „slane“ (poznate i kao umami) receptore, u našem mozgu povezane sa oslobađanjem dopamina: neurohemikalije zadovoljstva.

Na kraju krajeva, ishrana obogaćena avokadom je daleko zdravija od ishrane obogaćene nezdravim mastima i šećerima koji aktiviraju iste receptore zadovoljstva. Stoga, koristite avokado kao sredstvo za zamenu nagrade.

Evo nekoliko načina kako da uvrstite avocado u vaš jelovnik:

  • Dodajte nekoliko kriški avokada uz jutarnji doručak
  • Izgnječite zreli avokado i namažite na tostirani hleb
  • Dodajte nekoliko kriški avokada u smuti ili proteinski šejk
  • Naprvite paštetu od kuvanih jaja, avokada i leblebije

Avokado nije samo trend, već odličan izvor goriva za celokupnu fiziološku funkciju tokom dana. Štiti od znakova starenja i uticaja UV zraka. Sadrži glutation, antioksidans koji služi kao zaštita ćelija od degenerativnih promena i opasnih efekata slobodnih radikala.

Pročitajte još