Biljke koje pomažu u izbacivanju viška vode iz organizma

Zadržavanje vode u telu može biti veoma neprijatno, naročito tokom letnjih meseci. Ovaj problem se manifestuje kroz osećaj teskobe, opštu nelagodnost, svrab kože, otežano kretanje i osećaj težine u nogama. Osim što izaziva neprijatan osećaj, zadržavanje vode može značajno uticati na fizički izgled, što kod žena često izaziva nezadovoljstvo. 

Razlozi zadržavanja vode u telu mogu biti različiti, uključujući dehidrataciju, gojaznost, nedostatak nutrijenata, visok krvni pritisak, probleme sa bubrezima, alergije, kao i upotrebu određenih lekova.

Izbacivanje viška vode iz tela može značajno poboljšati vaše zdravlje, posebno kroz smanjenje otoka i podršku pravilnom radu bubrega. Da biste postigli ove rezultate, potrebno je napraviti neke promene u životnom stilu.

Evo nekoliko ideja koje biste mogli primeniti:

Promenite način ishrane tako što ćete izbaciti hranu bogatu skrivenim solima, poput konzervirane hrane, grickalica i ostalih industrijski upakovanih proizvoda punih aditiva.

Povećajte unos voća. Voće pomaže u smanjenju nivoa natrijuma u organizmu, što doprinosi izbacivanju viška tečnosti.

Budite fizički aktivniji. Ako niste navikli na redovnu aktivnost, vreme je da se pokrenete. Šetnje, vožnja bicikla, ili odlasci u teretanu nekoliko puta nedeljno mogu ubrzati vaš metabolizam i pomoći u eliminisanju tečnosti iz tela.

Unosite dovoljno tečnosti. Iako može zvučati nelogično, ali nedovoljan unos vode može dovesti do zadržavanja tečnosti i oticanja.

Konzumirajte biljne čajeve koji olakšavaju izbacivanje tečnosti iz organizma. U prirodi se mogu naći raznovrsne biljke koje su posebno efikasne u izbacivanju tečnosti, kao što su maslačak, zeleni čaj, breza, peršun, kukuruzna svila, rastavić, glog, kopriva i đumbir.

Maslačak

Maslačak je jedna od najpoznatijih biljaka koje imaju diuretičko svojstvo. Njegovi listovi i koren se tradicionalno koriste za povećanje količine urina i izbacivanje viška vode iz tela. Maslačak je bogat kalijumom, što ga čini jednim od retkih diuretika koji ne ispiraju ovaj vitalni mineral iz organizma.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima, ali je takođe efikasan i kao blagi diuretik. Redovno konzumiranje zelenog čaja može pomoći u učinkovitijem uklanjanju viška tečnosti iz tela.

Breza

Sok breze ili čaj od listova breze koriste se u narodnoj medicini za promociju zdravlja bubrega i mokraćnih puteva. Breza deluje kao diuretik, pomažući u eliminaciji viška vode.

Peršun

Ova uobičajena kulinarska biljka je takođe moćan diuretik. Peršun može pomoći u izbacivanju viška vode bez rizika od gubitka važnih elektrolita, čineći ga sigurnim izborom za redovnu upotrebu.

Kukuruzna svila

Kukuruzna svila, tanke niti koji se nalaze unutar klipova kukuruza, koriste se za lečenje urinarnih problema, uključujući i zadržavanje vode. Njena sposobnost da poveća urinarni protok čini je dragocenim prirodnim lekom.

Rastavić

Rastavić je još jedna biljka koja se tradicionalno koristi zbog svojih diuretičkih svojstva. Pomaže u izbacivanju viška tečnosti i može se koristiti za lečenje urinarnih infekcija.

Glog

Pored toga što poboljšava zdravlje srca, glog može pomoći i u regulaciji telesnih tečnosti: smanjuje  zadržavanje vode, naročito je koristan kod osoba sa srčanim problemima.

Kopriva

Kopriva je tradicionalno cenjena zbog svojih diuretičkih efekata. Korišćenje čaja od koprive može pomoći u čišćenju bubrega i učinkovitom izbacivanju viška vode iz tela.

Đumbir

Đumbir nije samo začin i lek protiv mučnine; on takođe ima blaga diuretička svojstva. Redovno konzumiranje đumbira u obliku čaja može podstaknuti eliminaciju viška tečnosti.

Bilo da se koriste u obliku čaja, svežih ili sušenih začina, ove biljke pružaju prirodnu podršku onima koji se suočavaju sa problemom zadržavanja vode.

Pročitajte još