Jedna kašičica maslinovog ulja svakog dana, učiniće vašu kožu sjajnom i lepom!

Stotinama godina unazad, maslina je smatrana simbolom mudrosti, mira i dugovečnosti. Danas, moderna nauka otkriva da je ulje masline možda ključ zdravlja i vitalnosti. Umesto da tražite tajnu lepote samo u kozmetičkim proizvodima, možda je vreme da se okrenete i prirodi i iskoristite moć maslinovog ulja za očuvanje zdravlja i lepote kože. Hajde da zaronimo dublje i otkrijemo naučno utemeljene tajne maslinovog ulja.

Koji su benefiti maslinovog ulja?

Maslinovo ulje  je cenjeno je zbog svojih kulinarskih i lekovitih svojstava stotinama godina unazad. Nedavna naučna istraživanja počela su da otkrivaju njegove neverovatne zdravstvene efekate. Evo nekoliko ključnih koristi koje konzumiranje maslinovog ulja može doprineti za vašu lepotu i zdravlje kože. 

Maslinovo ulje bogato je mononezasićenim masnim kiselinama koje pomažu u održavanju hidratacije i elastičnosti kože. Bliži se leto i ono može biti odlična alternativa kada je u pitanju zaštita kože od UV zračenja jer je bogato polifenolima koji štite kožu od oštećenja izazvanih UV zračenjem i prevremenog starenja. Vitamin E prisutan u maslinovom ulju pomaže kod zarastanja rana i prevencije ožiljaka. 

Antiinflamatorna svojstva maslinovog ulja, naročito oleokantal, mogu smanjiti upale na koži. Akne koje se javljaju na koži su takođe upalni procesi koji se mogu ublažiti redovnom upotrebom maslinovog ulja i sigurno će doprineti poboljšanju tonusa kože i smanjenju vidljivosti bora. Još jedan sjajan benefit ovog ulja je antioksidativna zaštita. Antioksidansi kojima ono obiluje, štite kožu od oksidativnog stresa i slobodnih radikala. Kombinacija masnih kiselina, vitamina i antioksidanata smanjiće iritacije kod ostetljive kože. 

 Redovna upotreba maslinovog ulja doprinosi i poboljšanju tonusa kože i smanjenju vidljivosti bora. Dodatni sjajan benefit ovog ulja je njegova antioksidativna zaštita. Antioksidansi prisutni u maslinovom ulju štite kožu od oksidativnog stresa i slobodnih radikala. Zahvaljujući kombinaciji masnih kiselina, vitamina i antioksidanata, maslinovo ulje može takođe smanjiti iritacije kod osetljive kože.

Ukoliko budete redovno upotrebljavali ovo ulje očuvaćete mladalački sjaj i zdrav izgled kože.

Treba birati visokokvalitetne, organske, hladno ceđene, ekstra devičanske varijante kako biste maksimalno iskoristili njegove beneficije. Ekstra devičansko maslinovo ulje dobija se prvim ceđenjem maslina i minimalnom obradom, čime se čuvaju njegovi polifenoli i hranljivi sastojci.

Maslinovo ulje je odlično u prevenciji bolesti

Ono može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani udar i moždani udar. Visok sadržaj mononezasićenih masnih kiselina i polifenola može pomoći u održavanju optimalnog nivoa holesterola i smanjenju ateroskleroze. Redovna konzumacija maslinovog ulja pomaže u regulaciji krvnog pritiska, smanjujući rizik od hipertenzije i bolesti srca.

Mnoga istraživanja čak sugerišu da maslinovo ulje može pomoći u prevenciji i upravljanju dijabetesom tipa 2, zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima i sposobnosti poboljšanja osetljivosti na insulin. Smanjuje upale u crevima, podržava zdravlje kostiju, poboljšavajući formiranje i mineralizaciju kostiju, što može smanjiti rizik od osteoporoze i fraktura.

Ovo su samo neki od mnogih benefita koje maslinovo ulje može pružiti vašem telu.

Pročitajte još