Šta je gvožđe i zbog čega je gvožđe važno za nas?

Gvožđe je mineral koji se nalazi u mnogim namirnicama i predstavlja suštinski deo hemoglobina. Hemoglobin je protein koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima. On prenosi kiseonik kroz čitavo telo. Većina telesnih zaliha gvožđa nalazi se unutar hemoglobina i mioglobina, a manje količine su uskladištene u jetri, slezini i koštanoj srži. Postoje dve glavne vrste gvožđa: hem i ne-hem gvožđe. Hem gvožđe se nalazi u mesu, živini i ribi. Ne-hem gvožđe se uglavnom dobija iz žitarica, mahunarki voća i povrća. U poređenju sa hem gvožđem, ne-hem gvožđe se apsorbuje manje efikasno. Fitinska kiselina i polifenoli mogu blokirati apsorpciju gvožđa.

Najbolji izvori gvožđa su: ostrige, dagnje, sardine, govedina, piletina, ćuretina, sočivo, pasulj, spanać, pečeni krompir, indijski orah, brokoli, seme bundeve…

Nedovoljan unos ovog minerala može imati neke negativne posledice po zdravlje.

Uobičajeni znaci nedostatka gvožđa: vrtoglavica, umor, lomljivi nokti, gubitak kose, glavobolje, razdražljivost, letargija.

Suplementacija gvožđem?

Ukoliko koristimo suplemente gvožđa, bilo bi dobro da ih konzumiramo sa sokom od pomorandže ili limunadom, jer tako možemo pojačati njegovu apsorpciju. Žene imaju nešto veću potrebu za gvožđem na dnevnom nivou u odnosu na muškarce (žene: 18mg/dan; muškarci: 8 mg/dan).  Gornja granica na dnevnom nivou je 45mg/dan. Trebalo bi da se konsultuje sa lekarom pre nego što unesete veće količine gvožđa.

Gvožđe je esencijalni mineral koji se nalazi u svakom živom organizmu i ima značajnu ulogu u našem zdravlju. Ukoliko se hranimo izbalansirano sprečićemo nedostatak ovako važnog minerala.

Pročitajte još