Neko vreme je Banana bread bio izuzetno popularan na mrežama, i dugo sam tragala za savršenim bezglutenskim receptom. Isprobavala sam razne varijante, menjala sastojke u nadi da ću pronaći sočan i ukusan banana hleb, i konačno sam uspela. Za mene, do sada najbolja verzija banana hleba, je u nastavku:

Potrebni sastojci: 

100 gr pirinčanog brašna

150 gr brašna od heljde

Prašak za pecivo (pola kesice)

60 gr kokosovog šećera

Prstohvat soli

250 gr biljnog mleka

30 ml masilnovog ulja

120 gr urmi

100 gr oraha

2 zrele banane

Ekstrakt vanile, cimet, korica limuna – po želji 

 

Prvo, izmešajte suve sastojke – brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli i kokosov šećer – kako biste osigurali ravnomernu raspodelu ukusa i teksture.

Zatim, u drugoj posudi, dobro izgnječite dve banane viljuškom, dodajući im mleko i ulje, i sve dobro izmešati. 

Orahe i urme naseckajte zajedno u blenderu, uz pažljivo doziranje urmi i oraha kako biste postigli željenu konzistenciju. Preporučujm da ovo radite postupno, manju količinu urmi i oraha mešati i seckati, kako bi se lepše isekli i kako se ne bi lepile urme.

Na kraju, sjedinite sve sastojke – suve sastojke, orahe i urme i vlažne sastojke – dok ne dobijete homogenu smesu. Sipajte smesu u uski pleh obložen pek papirom, a po želji možete dodati isečene kriške banane preko smese radi dekoracije. 

najbolji banana hleb            banana hleb recept

Pecite na 180 stepeni Celzijusa oko 50 minuta ili dok banana hleb ne postane zlatno smeđe boje i ne bude potpuno pečen. Nakon što se ohladi, uživajte u sočnom i aromatičnom zadovoljstvu svakog zalogaja.

 

Pročitajte još