Savršena kombinacija ukusa i zdravlja – pomfrit od batata iz rerne! Možda ste čuli razne priče o batatu, neko ga voli, neko ne, a ja vam donosim recept koji će vas osvojiti i pretvoriti u ljubitelja ovog korenastog povrća.
Potrebni sastojci:
1 srednji batat
4-5 češnjeva belog luka
So po ukusu
Maslinovo ulje
Aleva ljuta paprika (opciono)
Priprema:
Prvo, operite batat i isecite ga na štapiće. Izgnječite češnjeve belog luka ili ih sitno iseckajte, dodajte ih isečenom batatu. Po ukusu dodajte so i alevu ljutu papriku. Prelijte sve maslinovim uljem i pažljivo izmešajte kako bi se svi ukusi sjedinili. Sipajte batat na veliki pleh obložen pek papirom. Pecite na 200 stepeni Celzijusa (sa ventilatorom ako ga imate) dok batat ne postane blago rumen i hrskav na ivicama. Imajte na umu da batat neće postati jako hrskav kao običan krompir, ali će dobiti lepu teksturu i karamelizovanu površinu. Verujte mi, ovo će biti brzinski proces, jer batat brzo dobija lepu zlatno smeđu boju, za oko 20 minuta. Izvadite iz rerne, stavite na tanjir i služite dok je toplo. Možete ih jesti same ili uz omiljeni sos. Prijatno!