Čajevi nas asociraju na hladne i snežne zimsake dane. Cozy, instagramična slika žene koja sedi pored kamina ili prozora, umotana u ćebe, sa crvenom šoljom u rukama.
Čajevi takođe povezujemo sa prehladama, i pijemo ih kako bismo se što pre oporavili. Ali verujem da ćete, kada pročitate tekst do kraja, uključiti jednu šoljicu čaja svakog dana, ne vezano koje je doba godine, niti da li ste zdravi ili prehlađeni.
Čajevi imaju mnogo zdravstvenih benefita!
Ukoliko se borite sa rezličitim inflamatornim stanjima kao što su autoimune bolesti (celijakija, hašimoto, artritis, psorijaza, ekcem, dijabetes …) ovi su neki od čajeva koji vam mogu biti od pomoći.
Kurkuma (Curcuma longa)
Kurkumin je glavni aktivni sastojak u kurkumi. On je jak antioksidans i ima antiinflamatorno dejstvo.
Lekovita svojstva kurkumina su tema više od 12.000 objavljenih biomedicinskih studija. Otkriveno je preko 800 preventivnih i terapijskih primena kao i 250 različitih korisnih fizioloških efekata. Kurkuma se koristi kao začin, čaj, može se koristiti u kapsulama ili kao boja u hrani, kozmetici i tekstilnoj industriji.
Istina je da kurkumin ima neverovatnu moć da regeneriše naše telo, ali se teško apsorbuje u organizmu. Iz tog razloga, kurpumin bi trebalo kombinovati sa nekim drugim namirnicama kako bismo olakšali apsorpciju i pajačali njegovo dejstvo. Na prvom mestu je piperin, koji se nalazi u crnom biberu. Kada stavljate kurkumu u neko jelo, obavezno uz to dodajte i biber. Kurkuma se takodje lakše topi u uljima, tako da je možemo kombinovati sa maslinovim, lanenim ili kokosovim uljem. Kurkumu možemo kombinovati sa namirnicama koje u sebi sadrže kvarcetin – to je flavonoid kog ima u gržđu, šljivama, crnom luku, jabukama, spanaću, brokoliju… Često se koristi u kombinaciji sa đumbirom koji takođe poboljšava njegovo dejstvo.
S obzirom da je prirodni antiimflamatorni lek, kurkuma pomaže u olakšavanju tegoba kod artritisa, dijabetesa, srčanih bolesti, depresije i mnogih drugih bolesti. I da ne zaboravimo, kurkuma ima pozitivan uticaj na pamćenje i sposobnost učenja!
Đumbir (Zingiber officinale)
Čaj od đumbira je popularan napitak koji se pravi od komadića svežeg ili sušenog đumbira koji se kuva u vodi. Ima brojne zdravstvene benefite. Bogat je izvor antioksidanata i antiinflamatornih sastojaka, što ga čini korisnim za prevenciju i lečenje rezličitih bolesti. Pomaže kod glavobolje, poboljšava probvu i smanjuje nadutost. On takođe ima pozitivan uticaj na imunitet, tako da olakšava simptome prehlade. Snižava nivo šećera u krvi i umiruje bolne mišiće.
Koren đumbira se može koristiti kao čaj, ali i kao začin. Ima predivan ljutkasti ukus, i egzotičan miris. Može se koristiti u različitim oblicima, kao što su svež, sušen, u prahu ili u ulju.
Cimet (Cinnamomum)
Cimet je začin koji se dobija od kore biljke cimeta. Zbog svojih specifičnih aromatičnih i začinskih svojstava ima široku primenu. Pokazalo se da cimet pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi, smanjuje rizik od srčanih oboljenja, poboljšava probavu, pomaže u smanjenju težine i poboljšava funkciju mozga.
Čaj od cimeta se pravi od komada cimeta. Pored svih nabrojanih benefita, on takođe može pomoći u smanjenju simptoma prehlade i gripa.
Zeleni čaj (Camellia sinensis)
Zeleni čaj je napitak koji se dobija od lišća biljke Camellia sinensis. On stimuliše sagorevanje masti. Bogat je izvor antioksidanata, naročito polifenola, koji se zovu catechins. Da li ste znali da zeleni i crni čaj potiču od iste biljke? Razlikuju se u načinu proizvodnje.
Dobro je da ga uzimaju osobe koje intezivno treniraju, kao i sportisti jer ubrzava proces oporavka. Poboljšava otpornost organizma na UV zrake, I snižava nivo LDL holesterola.
Antioksidansi katehini, koje smo već spomenuli, su glavni sastojci u zelenom čaju, koji ga čine ovako posebnim i učinkovitim. Istraživanja su pokazala da zeleni čaj pomaže u poboljšanju kognitivnih funkcija u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, raka i dijabetesa.
Bosiljak (Ocimum basilicum)
Ukoliko želite da brzo poboljšate svoje raspoloženje, ne oklevajte, već pripremite sebi šolju čaja od bosiljka. Zbog eteričnih ulja kojima je bogat, pokazalo se da ima opuštajući efekat- pomaže u smanjenju stresa, poboljšava probavu a takođe pomaže u smanjenju simptoma prehlade i gripa.
Bosiljak ima status lekovite i svete biljke. U vreme drevnog Egipta pripisivali su mu božansku moć. Ima karakretističan miris, zbog kog ga rado koristimo kao začin. Sadrži hnaljive materija poput magnezijuma, kalcijuma, beta karotena, vitamina A,B, C, K…
Koristi se preventivno kod mnogih stanja kao što su: kašalj, glavobolje, mučnine, artiritis, astma…
Maslačak (Taraxacum officinale)
Da li ste znali da se 5. Aprila obeležava dan Maslačaka?
Čaj od maslačka pomaže u smanjenju simptoma prehlade i gripa, poboljšava probavu, podržava zdravlje jetre smanjuje nadutost i bolova u trbuhu. Dobar je izvor vitamina A,C,E I K, kao i magnezijuma i folne kiseline. Odličan je dijuretik, leči bubrege i upale koje se javljaju u bešici. Pomaže u procesu mršavljenja. Povoljno deluje kod snižavanja nivoa šećera u krvi.
Koliko češto čajevi treba da se piju?
Čajeve bismo trebali piti svakodnevno. Možemo čak i da zemenimo popodnevnu šoljicu kafe šoljom čaja. Ali nebi trebalo da preterujemo sa količinama. Čaj sadrži tanine koji u jako velikim količinama mogu ometati apsorpciju gvožđa, dok kofein u čaju može poremetiti ritam spavanja.
U nekim zemljama, kao što su Velika Britanija ili Japan, ljudi piju čaj nekoliko puta dnevno, dok u drugim zemljama, čaj se ne pije toliko često. Ukoliko želite da date svom telu šolju zdravlja, neka to bude čaj.
Ne zaboravite da započnete dan nekim od omiljenih toplih napitaka ?