Borovnice-zašto ih trebamo jesti tokom cele godine?

Da li ste znali da borovnice usporavaju starenje? Bogate su antioksidansima koji štite ćelije od oštećenja i bolesti i imaju antitumorna svojstva.

Preporučuju se dijabetičarima jer utiču na snižavanje šećera u krvi. Pored toga što su bogate vitaminima i mineralima takođe imaju nisku kalorijsku vrednost, što je značajno za osobe koje se bore sa viškom kilograma.

 Možete ih jesti kao užinu ili posle obroka. Odličane su u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, bogate su vlaknima, što je izuzetno važno za održavanje crevne flore zdravom.

Sezona borovnica je tokom letnjih meseci, kada su nam one na raspolaganju da ih konzumiramo sveže. Ali prosto bi bila šteta, ne iskoristiti mogućnost zamrzavanja i ovu čudesnu biljku ne koristiti tokom cele godine.

Da li vredi da se borovnice zamrzavaju? Da li prilikom zamrzavanja one gube svoja lekovita svojstva?

Borovnice ne samo da ne gube svojstva tokom zamrzavanja, već prema nekim studijama, smrznute borovnice imaju više antioksidanata od svežih. 

Zamrzavanje vam omogućava da tokom čitave godine uživate u blagodetima ovih zdravih bobica.

Bilo da su sveže, suve ili zamrznute, borovnice obiluju hranljivim materijama i predstavljaju zdrav dodatak ishrani. 

Važno je obratiti pažnju na kalorijsku vrednost kod sušenih borovnica! 100 grama svežih ili zamrznutih borovnica ima svega oko 60 kcal, dok 100 grama šušenih borovnica ima 317 kcal. Sušene borovnice su odličan dodatak za sportiste, jer daju brzo energiju.

Prilikom sušenja, borovnice gube približno 40% antioksidanata. Ali sa druge strane, sušene borovnice u odnosu na sveže sadrže tri puta više vlakana.

U svakom slučaju, bez obzira na to da li su sveže, sušene Ili zamrznute, jedna šolja ovog bobičastog voća sadrži do 10 puta više od preporučene dnevne doze antioksidanata. 

Pročitajte još