Šta je celijakija i kod koga se može javiti?

Celijakija ili gluten senzitivna enteropatija predstavlja autoimunu bolest koju karakteriše trajna nepodnošljivost glutena. Gluten je belančevina koju prirodno možemo naći u pšenici, raži i ječmu.

Kod ljudi obolelih od celijakije može se naći različiti stepen oštećenja sluznice tankog creva, ali i različit spektar kliničkih simptoma.

Veliki broj obolelih ni ne znaju da su bolesni. Ako se bolest ne leči, mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi.

Često se celijakija poistovećuje sa alergijom. Pogrešno je raditi alergo testove i na taj način utvrditi da li imate celijakiju. Negativan alergo test ne isključuje celijakiju. Alergije su potpuno nešto drugo.

Celijakija je autoimuno oboljenje, što znači, da telo obolele osobe stvara antitela koja napadaju vlastito tkivo. Javlja se kod genetski predisponiranih osoba.

Ova bolest karakteristično prouzrokuje zapaljenske promene u tankom crevu, ali bolest može da utiče i na funkciju bilo kog drugog organa.

Dobro je što kod celijakije, kada uklonimo neadekvatne namirnice, osoba može normalno da funkcioniše, i dolazi do ozdravljenja.

Celijakija se ranije smatrala retkom bolešću. Prema istraživanjima u Evropi je to jedna osoba na svakih 130-300. Međutim većina istraživanja potcenjuje učestalost celijakije iz razloga što veliki broj obolelih nema izražene, tipične simptome, gde bolest nije otkrivena.

Celiajkija se naziva i kameleonska bolest jer se može manifestovati kroz različite tegobe i poremećaje. I neki drugi autoimuni poremećaji mogu biti povezani sa gluten senzitivnom enteropatijom. Ova kameleonska bolest imitira neka druga oboljenja, koja se leče na pogrešan način.

Jedan od njih je Dermatitis herpetiformis Duhring. Još 1965. godine su dermatolozi uočili da neke osobe sa crvenilom i svrabom po koži koji podsjeća na herpes (Dermatitis herpetiformis Duhring) imaju promene i u tankom crevu. Slične promene kao kod osoba obolelih od celijakije. Prilikom isključivanja ishrane sa glutenom promene su se povlačile.

Procenjuje se da se sam o 3% obolelih pravilno leči!

Šta se dešava u crevima?

Hrana koja je dospela u želudac prelazi u tanko crevo gde počinje proces apsorpcije u organizam. Deo crevnog sadržaja koji prelazi u debelo crevo predstavlja nesvarenu hranu. Imunološka reakcija se dešava u tankom crevu, kao odgovor na kontakt sa glutenom. Ta reakcija izaziva zapaljenje koje uzrokuje oštećenje sluzokože tankog creva. Oštećenje tankog creva i gubitak crevnih resica smanjuje apsorpciju hranljivih materija što dovodi do nesdostatka vitamina, minerala i gradivnih materija.

Kako nastaje bolest?

Celijakija se javlja kod genetski predisponiranih osoba koju izaziva polipeptid gluten, koji je deo endosperma pšenice, raži i ječma, a nalazi se delom i u ovsu koji je izvor azota tokom klijanja.

Simptomi celijakije

Celijakija se može podeliti u dva tipa:

Klasična celijakija . Manifestuje se sa tipičnim simptomima : nenapredovanje u razvoju, gubitak telesne mase, gubitak apetita, dijareje, umor, nadimanje i gasovi, bol u stomaku, mučnina i povraćanje, zatvor…

Deca poprimaju žablji izgled. Istraživanja pokazuju da se tipični oblik javlja kod 50 % obolelih. Često se javlja nedostatak D vitamina.

Atipična forma bolesti. Simptomi u organima za varenje mogu biti odsutni. Umesto njih se javljaju: anemija, nizak rast, osteoporoza, čirevi u ustima ili afte, anoreksija, bolovi u zglobovima, anksioznost, depresija, psorijaza, hronična urtikarija, glavobolja i umor, osip i svrab na koži, povrede nervnog sistema uključujući utrnulost ili trnce u stopalima i rukama, mogući problemi sa ravnotežom…

Nema (tiha) i latentna celijakija

Klasična slika se javlja kod malog broja obolelih, naročito kod odraslih osoba.

Pacijenti sa tihom formom bolesti se žale na: malaksalost, slabost, osećaj depresije, bolove u zglobovima, tetivama, blagr simptome u predelu digestivnog trakta. Broj pacijenata sa ovakvim simptomima je sigurno veći. Simptomi su diskretni pa se često pripisuju stresu ili nekim drugim stanjima. Diferencijalna dijagnoza uključuje bolesti i stanja kao što su: fibromijalagija, poremećaj funkcije štitne žlezde, sindrom iritabilnih creva, ….

Latentna gluten senzitivna enteropatija – javlja se kod osoba kod kojih je prva biopsija tankog crva bila uredna. Osoba nema nikakve simptome. Ali se prilikom opterećenja glutenom, i nakon druge biopsije mogu naći promene na crevima.

Postavljanje dijagnoze Celijakije

Česti nalazi su: anemija, snižene serumske vrednosti kalcijuma, fosfora, magnezijuma.

Rade se serološki markeri na prisustvo specifičnih antitela (transglutaminska, antiglijadinska i endomizijalna), ako su pozitivna radi se biopsija tankog creva. Ako je karakteristična histološka slika celijakije daje se privremena dijagnoza i pacijent se stavlja na dijetu. Ako se simptomi povuku daje se konačna dijagnoza.

Bolesti povezane sa celijakijom

Dermatitis herpetiformis during

Preosetljivost na gluten se ponekad ispoljava u formi herpetiformnog dermatitisa koji se ispoljava izrazitim svrabom i crvenilom kože uz prisustvo granuliranih depozita IgA u papilama kože.  Ova bolest se ponekad naziva i celijakija kože.  Uzrok i mehanizam nastajanja je nejasan. Značajna uloga pripada HLA genotipovima B (DR3 i DQ2).

U kliničkoj slici kožni nalazi vezikule se pojavljiju na laktovima i podlakticama, glutealnim regijama, kolenima, potkolenicama… Mogu se javiti i na trupu. Kako je svrab prilično neprijatan, pacijenti se javljaju dermatologu sa povredama kože, koje su posledica svraba i češanja. Dijagnoza nije uvek jasna. Osip se tokom godina može povremeno izgubiti, a potom ponovo javiti. Dijagnoze obično budu pogrešne: atipična psorijaza ili nespecifični dermatitis. Primenom kortikosteroidne terapije se privremeno povlače ali se nakon toga brzo vraćaju. Biopsijom kože će se pokazati prisustvo depozita IgA, što nepogrešivo ukazuje na kožni oblik celijakije.

Druga oboljenja: dijabetes, autoimuna oboljenja štitne žlezde, Adisonova bolest, alopecija, epilepsija, migrene, multipla skleroza, autoimuni hepatitis

Pročitajte još