Kako negativni joni poboljšavaju vaše zdravlje?

Boravak u prirodi i izloženost negativnim jonima mogu pomoći u uspostavljanju ravnoteže između savremenog načina života (koji često uključuje mnogo stresa i zagađenja)i vašeg zdravlja. Urbane sredine, sa visokom koncentracijom pozitivnih jona zbog zagađenja i elektronskih uređaja, mogu doprineti povećanom stresu i umoru. 

Šta su pozitivni, a šta negativni joni 

Pozitivni joni su molekuli koji su izgubili jedan ili više elektrona, što im daje pozitivan naboj. Najčešće se nalaze u urbanim sredinama, i nastaju zbog zagađenja, elektronskih uređajia i klimatizacije. Visoka koncentracija pozitivnih jona može doprineti povećanom stresu, umoru i osećaju nelagodnosti.

Negativni joni su molekuli sa dodatnim elektronom, što im daje negativan naboj. Oni se prirodno stvaraju u okruženjima kao što su šume, vodopadi, planine i okeani. Izlaganje negativnim jonima je neophodno za naše zdravlje jer će doprineti smanjenju stresa, poboljšaće vaše raspoloženje i ojačaće imunitet.

Boravak u prirodi, gde je koncentracija negativnih jona visoka, može pomoći u balansiranju efekata savremenog života prepunog pozitivnih jona. Na ovaj način, negativni joni deluju kao prirodni detoks za naš um i telo, pomažući nam da se osećamo bolje i zdravije.

Tretmani koji uključuju izloženost negativnim jonima, kao što su šetnje u šumi, parku, boravak pored reka, mora, vodopada ili čak korišćenje ionizatora, mogu pomoći u neutralisanju ovih efekata i poboljšanju opšteg zdravlja.

Boravak u prirodi smanjuje nivo kortizola (hormona stresa), snižava krvni pritisak i puls, i poboljšava raspoloženje. Negativni joni pomažu u povećanju nivoa serotonina u mozgu, što doprinosi boljem raspoloženju, smanjenju stresa i anksioznosti. Takođe, oni mogu poboljšati imunološku funkciju, smanjiti upale i poboljšati kvalitet sna. 

Istraživanja su pokazala da je dealno vreme provedeno u prirodi najmanje 120 minuta nedeljno! Što mogu sebi da priušte i ljudi koji su veoma zauzeti, bez opravdanja 

 Ovo vreme se može raspodeliti u nekoliko interval nedeljno, kao što su šetnje od 30 minuta četiri puta nedeljno, ili dve šetnje od sat vremena tokom vikenda. 

Sigurno ćete već nakon 60 minuta nedeljno primetiti značajne promene, dok se optimalni rezultati postižu između 200 i 300 minuta nedeljno. 

Zato iskoristite blagodati koje vam priroda daje potpuno besplatno! Potrudite se da redovno provodite vreme u prirodi, bilo kroz šetnje, piknike, ili jednostavno sedenje u prirodnom okruženju. 

Pročitajte još