Zdrava grickalica koja podstiče dobro raspoloženje: semenke bundeve!

Semenke bundeve su zdrava i ukusna namirnica. Bogate su proteinima, mineralima, esencijalnim masnim kiselinama i vlaknima.

A da li ste znali da je ova lekovita semenka deo porodice krastavaca? Tu spadaju i dinje i tikve.

Semenke bundeve su odličan izvor vitamina B, gvožđa, magnezijuma, cinka i selena. Iz tog razloga su odlična podrška srcu, kostima i imunom sistemu. Takođe, sadrže i visok nivo antioksidanasa koji štite ćelije od štetnog uticaja slobodnih radikala. Ulja u semenkama bundeve podstiču normalnu seksualnu funkciju. Takođe kod muškaraca ublažavaju poramećaje u funkcionisanju prostate.

Bundeva je takođe izvor tryptofana, aminokiseline koja je najmanje zastupljena u ishrani ljudi, a koja je veoma značajna jer se pretvara u serotonin u mozgu, što doprinosi dobrom raspoloženju i boljem snu.

 

Pored pomenutih blagodeti koje nam pružaju, semenke bundeve pomažu u uklanjanju parazita iz creva. Sadrže i miozin, koji je glavni protein skoro svih mišića, i doprinosi jačoj mišićnoj kontrakciji.

Zato što su bogate nezaćinim masnim kiselinama imaju antiinflamatorno dejstvo, i doprinose sjaju vaše kože i štite je od ultraljubičastog zračenja.

Semenke bundeve su prilagodljive u kulinarskom smislu i mogu se koristiti na puno načina: ubacite ih u domaći hleb, u smutije, palačinke, soseve, čorbe, salate, kao zamena za brašno, koristite bundevin puter kao namaz kao i hladno ceđeno ulje. Mogu se koristiti i kao zdrava alternativa slanih grickalica, a uz to su i vrlo ukusne.

Ukratko, semenke bundeve su zdrava i ukusna namirnica koja se lako može uklopiti u svakodnevnu ishranu

Pročitajte još