Susam štapići bez glutena-moderna dečja užina

Često dođem u situaciju da više nemam ideja šta bih spremila deci za užinu. Mame koje imaju dete sa alergijom, celijakijom, duringom ili nekom autoimunom bolešću najbolje znaju koliko je zahtevno biti kreativan. A sve mi želimo da te užine budu zdrave, dopadljive i ukusne; i naravno, da je dete zadovoljno sa tim što nosi u svojoj kutiji. Ponekad se deca stide svoje užine. Brinu se šta će im reći drugari, da li će ih ismejavati i vrlo često uopšte ni ne izvade užinu koju su doneli u školu. Trebamo svi zajedno da razvijamo svest našoj deci, da je moderna užina ona koja je zdrava, a ne koja je lepo upakovana.

Evo jednog recepta za hrskave slane štapiće od susama koji će se sigurno dopasti vašoj deci i koje će rado grickati.

Recept: SLANI ŠTAPIĆI OD SUSAMA I HELJDE

Potrebni sastijci:

  • 100 gr susama
  • 150 gr heljdinog brašna (prosejanog bez opne)
  • 50 gr tapioka skroba
  • kašičica soli
  • kašičica praška za pecivo ili pola kašičice sode bikarbone
  • 2 jaja
  • 80 gr susamovog ulja
  • 2 kašike kisele vode

Priprema:

Susam samleti u blenderu. Sve suve sastojke sjediniti. Dodati jaja, ulje i vodu i sve dobro sjediniti. Praviti kuglice, zatim ih rukama rolati u štapiće na nelepljivoj podlozi i ređati u pleh.

Peći 10-15 minuta na 180 stepeni (dok porumene štapići).

Pročitajte još

banana hleb

Banana hleb

Neko vreme je Banana bread bio izuzetno popularan na mrežama, i dugo sam tragala za savršenim bezglutenskim receptom. Isprobavala sam razne varijante, menjala sastojke u

Saznaj Više