Često dođem u situaciju da više nemam ideja šta bih spremila deci za užinu. Mame koje imaju dete sa alergijom, celijakijom, duringom ili nekom autoimunom bolešću najbolje znaju koliko je zahtevno biti kreativan. A sve mi želimo da te užine budu zdrave, dopadljive i ukusne; i naravno, da je dete zadovoljno sa tim što nosi u svojoj kutiji. Ponekad se deca stide svoje užine. Brinu se šta će im reći drugari, da li će ih ismejavati i vrlo često uopšte ni ne izvade užinu koju su doneli u školu. Trebamo svi zajedno da razvijamo svest našoj deci, da je moderna užina ona koja je zdrava, a ne koja je lepo upakovana.
Evo jednog recepta za hrskave slane štapiće od susama koji će se sigurno dopasti vašoj deci i koje će rado grickati.
Recept: SLANI ŠTAPIĆI OD SUSAMA I HELJDE
Potrebni sastijci:
- 100 gr susama
- 150 gr heljdinog brašna (prosejanog bez opne)
- 50 gr tapioka skroba
- kašičica soli
- kašičica praška za pecivo ili pola kašičice sode bikarbone
- 2 jaja
- 80 gr susamovog ulja
- 2 kašike kisele vode
Priprema:
Susam samleti u blenderu. Sve suve sastojke sjediniti. Dodati jaja, ulje i vodu i sve dobro sjediniti. Praviti kuglice, zatim ih rukama rolati u štapiće na nelepljivoj podlozi i ređati u pleh.
Peći 10-15 minuta na 180 stepeni (dok porumene štapići).